Bergama’da Zeytin ve Zeytinyağı Sezonu Açıldı
İzmir’in Bergama ilçesinde zeytin ve zeytinyağı sezonunun açılışı nedeniyle tören düzenlenerek ilk hasatlar yapıldı. TARİŞ Zeytinyağı Derneği Genel Müdürü Güngör Şarman, “Hem iç tüketiciye hem de ihracata yetecek kadar zeytinyağımız var” derken, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise, “Küresel iklim krizi nedeniyle bu yıl fazladan bir yıl yaşıyoruz; ama artık Pazarda söz sahibi olmaya başladık” dedi. İfadelerini kullandı.
2023-2024 zeytin ve zeytinyağı sezonunun açılışı Bergama ilçesinde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası (ITB) ve Bergama Ticaret Odası (BERTO) iş birliğiyle düzenlenen programda ilk hasat zeytin bahçesinden gerçekleştirildi.
Fiyatların yükseldiği bu dönemde zeytinyağında tağşiş ve sofralık zeytinde bilinçsiz üretim yapıldığına dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “E-ticaret siteleri de dahil olmak üzere denetimler yapılıyor. Haksız rekabete neden olan, tüketici sağlığını ve güvenini olumsuz yönde etkileyen bu sorunlar.” Mekanizmaların daha etkin çalıştırılması gerekiyor” dedi.
“Ürünlerimizi iyi pazarlamalıyız”
Törende konuşan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, zeytin ve zeytinyağında yaşanan sorunların derlenip kayıt altına alındığını, çözüm bulunması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Koştu, “Artık zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunlara bir analiz getirmemiz gerekiyor. Bergama, Dikili ve Kınık’ın ortak sorunu var. Bakırçay Havzası bereketli yapısıyla birçok medeniyete başkentlik yapmış değerli bir coğrafya. Bakırçay Havzası’nın kalkınması için bu üç belediyenin ortak hareket etmesi gerekiyor. Bölgemiz En hızlı kalkınmayı sağlayan şey ulaşımdır. Kuzey Ege Otoyolu, İzmir’in metropolle ilişkisini çok hızlı bir şekilde güçlendirdi. İzmir-İstanbul Otoyolu da kolaylık sağladı. ulaşım imkanlarımız var.Bütün bunlar bölgemizi bir kavşak haline getirdi.Birçok ilden yatırımcılar bölgemize yatırım yapmak için geldi.Bu gelişmelerin yanı sıra ürünlerimizi de en uygun şekilde pazarlamamız gerekiyor.Tarım ve Orman Bakanlığımız zeytin ve zeytinyağı konusunda değerli teşvikler sağladık ve bu sayede bölgemizde önemli bir başarı elde ettik.Tarıma uygun olmayan birçok tarım alanının zeytin ağaçlarıyla kaplanmasını sağladık. Ağaçlarımız ürün vermeye başlıyor ve verimimiz artıyor. Bu yıl küresel iklim krizi nedeniyle fazladan bir yıl yaşıyoruz; Ama artık piyasada söz sahibi olmaya başladık” dedi.
“Zeytinyağı sorunu yok”
ITB Yönetim Kurulu Üyesi ve TARİŞ Zeytinyağı Derneği Genel Müdürü Güngör Şarman, “Geçen yıl Türkiye’de elde edilen 421 bin ton zeytinyağı verimi bugüne kadarki en iyi üretim rakamıdır. Bu rakamlarla karşılaştırıldığında her ne kadar Çeşitli faktörlerden dolayı 2023 yılında zeytinyağında bir miktar verim kaybı yaşanacağını ifade eden son, “Son dönemde gündeme gelen, zeytinyağının bulunmadığı algısı, rakamlara baktığımızda gerçeği yansıtmıyor. Geçen yılla hemen hemen aynı oranda aktarılan bir hisse senedimiz var. Bunun yaklaşık 40 bin tonu Suriye’den, 10 bin tonu da israf ve salamura zeytinlerden gelirse, 410 bin ton civarında zeytinyağımız olur.” “Stoklarımız olacak. Hem iç tüketiciye hem de ihracata yetecek kadar zeytinyağımız var” dedi.
Törende Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat ve Bergama Kaymakamı Avni Oral da birer konuşma yaptı. Bergama Belediyesi Hoşluk Kaplıca Tesisleri’nde düzenlenen programa Dikili Kaymakamı Ali Edip Budan da katıldı. – İZMİR